Captain Phillips (2013)

MV5BMTQzNzExMDg3Ml5BMl5BanBnXkFtZTgwODU1NzEzMDE@._V1_SX640_SY720_Este fara indoiala cel mai reusit film al lui Paul Greengrass.

De altfel, el nici nu este un regizor foarte cunoscut, foarte premiat si foarte apreciat. Insa, dupa Captain Phillips, lucrurile se vor schimba pentru el. Deja are 4 nominalizari la Globurile de Aur si inca vreo 20 de alte nominalizari la alte festivaluri de film. In plus, se va bucura din plin de nominalizari in cadrul Oscarurilor.

Captain Phillips prezinta povestea reala a navei americane Alabama, nava care in 2009 a fost capturata si jefuita de piratii solmalezi. Personajul principal, capitanul navei, este Tom Hanks, despre care se spune ca o sa ia cam tot ce inseamna “Cel mai bun actor in rol principal”. Are un rol complex care il transforma, aducandu-l treptat, de la o persoana calma, responsabila si lucida, la un om disperat, un om care aproape cedeaza, un om care isi cerseste moartea sub presiunea psihica si fizica la care este supus zile intregi de catre hotii somalezi.

Desi, la inceput, pare un film clasic americanesc, adica facut de americani pentru a-i ridica in slavi pe americani, la final iti lasa o cu totul alta impresie. Nu aceea ca americanii sunt buni si somalezii (hotii) sunt rai, ci aceea ca toti sunt la fel. Ba mai mult, ii prezinta pe somalezi in asa fel incat ajungi sa-i indragesti, cumva. Sau daca nu sa-i indragesti, macar sa-i intelegi. Sa intelegi ca nu sunt personajul negativ, ci personajul care s-a nascut sub o stea nenorocoasa. Sa intelegi ca, in conditiile lor, jaful este o necesitate, nu o placere. Capitanul somalezilor, Barkhad Abdi nu este o imagine opusa a capitanului americanilor, in speta Tom Hanks. Amandoi sunt la fel, amandoi se lupta pentru oamenii lor.

Barkhad Abdi joaca extraordinar! Dar extraordinar! Este peste tot nominalizat, pe buna dreptate, la “cel mai bun actor in rol secundar”. El este capitanul somalezilor, un tanar care lupta pentru supravietuire, un tanar care depinde de altii si pe care trebuie sa-i multumeasca. La fel ca si rolul lui Tom Hanks, rolul lui il transforma de la o persoana sigura pe sine, increzatoare, la una confuza, usor speriata, care regreta calea pe care a ales-o, dar care nu poate da inapoi.

Il recomand cu caldura, fiind unul dintre cele mai bune filme ale anului.

Leave a comment