Man of Steel vs. Iron Man 3 vs. Thor

man-of-steel-poster-henry-cavill-horzAstea au fost filmele cu supereroi de anul asta. Nu sunt fan si tot timpul am crezut ca filmele cu supereroi sunt pentru cei care au ramas undeva la 5 ani, cand citeau benzi desenate si se uitau pe cer imaginandu-si ca fiecare stea cazatoare e Superman DAR unele sunt chiar bune.

man_of_steel_dc_comics_superhero-wideIncep cu Man of Steel, de la care am avut cele mai mari asteptari. Trailerul mi s-a parut o minune. Ma treceau fiorii numai cand ma uitam la trailer, deci m-am dus la cinema convinsa ca in sfarsit o sa vad un film bun cu supereroi. M-am inselat crunt. Ei bine, filmul asta m-a impins la limita. Nu am iesit din sala si nici nu m-am apucat sa imi verific mesajele/facebook-ul/whatever, pentru ca niciodata nu fac asta (rezist cu demnitate oricat de prost e filmul), dar nu mai aveam mult. M-am plictisit teribil si nu m-a impresionat nimic in afara de gagica aia care alerga cu tocuri cui de 20 cm prin desert fara sa faca de fapt nimic. Totul a fost previzibil, stiam de la bun inceput cum o sa decurga actiunea, nimic nu m-a suprins, totul a decurs dupa un sablon pe care il stiam deja din alte 50 de filme. Bataie in prostie, parca ma uitam la filmele de actiune de pe PRO TV.  Jocul actoricesc sub mediocru – recunosc, ca supererou esti limitat de rol, care nu-ti permite sa fii exceptional, insa avem exemple ( Robert Downey Jr in Iron Man si Christian Bale in Batman) de actori-supereroi care joaca bine, deci se poate. Mesajul, zero! Inteleg, nu e film psihologic/filosofic, e un film de la care nu trebuie sa ai asteptari mari, insa chiar si asa, tot zero. Niciun strop de substanta, niciun substrat, niciun motiv de care sa te poti agata si sa descoperi un mesaj, oricat de neinsemnat. Plafonat si simplu, pentru lume retardata. Si am vazut filmul cu prietenii mei fani Superman, prieteni care au citit benzi desenate si care au vazut toate desenele si filmele posibile. Aceeasi impresie au avut-o si ei, la fel de dezamagiti au fost si ei. Spre deosebire de mine, insa, ei au considerat ca filmul si-a batut joc de erou si l-a facut sa para un erou prost si ieftin. Eu nu stiu cum e el in “realitate”, deci nu ma pronunt.

iron-man-3Iron Man 3 e mult peste Man of Steel. Gasesti mai multe puncte bune. Gasesti si mesaj, daca stai sa-l cauti. Robert Downey Jr face 3/4 din film; omul asta e genial, ar putea sa joace rolul lui Jerry din Tom&Jerry si i-ar iesi de minune. I se potrivesc rolurile de supereroi si ridica orice film pin jocul sau actoricesc. Filmul este previzibil in ansamblu, adica stii ca binele invinge si raul pierde. Insa are o gramada de scene imprevizibile, o gramada de rasturnari de situatie, are urcusuri si coborasuri, e destul de complex (pentru un astfel de film, evident). Gasesti, tangential, si probleme de familie, probleme legate de prioritati, de consecinte etc, deci nu este un film sec. Gwyneth Paltrow aduce un plus filmului, joaca bine si este acea parte feminina pe care orice film trebuie s-o aiba, aduce un farmec aparte situatiei. Mai mult decat atat, se implica in lupta si ajuta la succesul bataliei, nu sta degeaba pe bara privind cum iubitul ei e rupt in bucati, cum face tipa din Man of Steel. Efectele mi-au placut, finalul mi-a placut, actorii mi-au placut, consider ca e un film reusit.

thor_2Thor. Conform IMDB, Thor este peste Man of Steel si Iron Man 3 si la fel mi s-a parut si mie. Nu este un film extraordinar, iar eroul Thor nu este atat de impresionant precum Superman sau Iron Man. Nici la efecte nu este peste cele 2 filme prezentate mai sus. Insa scenariul a iesit din tiparul filmelor cu supereroi, iar asta mi-a placut mult. Nu am vazut cliseele specifice genului asta de film, din contra, a venit cu aspecte originale. Unul dintre ele este acela ca, pentru prima data intr-un film cu supreroi, personajul care salveaza situatia, personajul care este cauza succesului, personajul fara de care lupta ar fi fost castigata de fortele raului este personajul negativ, si nu supereroul. In Thor, Loki este cel de care depinde succesul luptei. El este punctul decisiv al luptei, el salveaza totul si nu Thor. Thor, precum si ceilalti eroi din celelalte filme, face doar ceea ce trebuie sa faca – sa lupte impotriva raului indiferent ce se intampla. Loki, insa, adica personajul negativ, suprinde prin faptul ca lupta de partea binelui. Ori chestia asta n-am mai vazut-o in vreun alt film de genul. Este un film in care nu s-a pus accentul numai pe lupta, a existat si un mesaj puternic de relativitate a binelui si a raului, de fidelitate, de iubire, de respect. Natalie Portman nu a fost personajul tipic feminin din filmele cu supereroi, care sta in afara luptei, nu se implica si apare doar ca sa dea bine, ci a avut o contributie substantiala in film, a fost femeia care e gata sa lupte si sa se sacrifice. Thor este prezentat nu doar ca supererou, ci si ca un fiu care trebuie sa ia decizii pentru tatal sau, cat si ca un frate exemplar. Tot ce am scris pana acum nu face din film unul stralucit, ci unul care sparge tiparul filmelor cu supereroi, care renunta la clisee, care prezinta mai mult decat o poveste bine vs rau, lucru pentru care i-am dat cea mai mare nota.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s