The Grand Budapest Hotel (2014)

hr_The_Grand_Budapest_Hotel_3Nu am vazut mult Wes Anderson, dar a fost suficient ce si cat am vazut. Face parte dintre aceia care isi lasa in mod vadit amprenta asupra oricarui film posibil, astfel incat sa recunosti regizorul de la o posta – cum ar fi, sa zicem, Tarantino si Jean-Pierre Jeunet (mi-au venit in minte aleatoriu) – lucru care, pentru mine cel putin, conteaza si inseamna mult.

In afara de regie, mi-a atras curiozitatea distributia. Filmul e un cocktail de talente si nume mari, cum ar fi Tilda SwintonEdward NortonAdrien BrodyBill MurrayJude LawRalph FiennesHarvey KeitelF. Murray AbrahamJason SchwartzmanLéa Seydoux. Asa echipa actoriceasca n-am mai vazut de o tona de vreme, mi-a placut mult sa-i vad pe toti adunati intr-un singur film.

The Grand Budapest Hotel este o comedie usor satirica, lucru care nu a permis personajelor sa fie retusate, motiv pentru care dezvoltarea lor a ramas la stadiul de schita. Poate tocmai asta a fost interesant, sa vezi un Edward Norton si un Adrien Brody jucand roluri de-o ridiculozitate simpatica, de nivelul actorilor amatori din comediile stupide pentru copii. Wes Anderson nu a urmarit sa faca din personajele sale niste complexitati naucitoare; din contra, abia daca le-a dat o forma si apoi le-a lasat sa-si faca de cap. Nu a ridicat barierele dintre public si personaje, le-a caricaturizat obiectiv si ne-a fortat, prin natura filmului, sa le privim de la distranta. Nu prea poti empatiza cu ele (inca ma refer la personaje), nu prea poti face o expertiza asupra lor – decat, evident, una simplista. 

Plusul cel mai mare, insa, din punctul meu de vedere, consta in splendoarea decorurilor. Este extraordinar la capitolul asta. Pur si simplu m-au cucerit. Atent lucrate din toate punctele de vedere, arat arhitectural, cat si compozitional si cromatic – de vis! Usor teatrale, uneori platice, foarte dezvoltate din punct de vedere estetic. Si as continua cu tot felul de complimente la adresa decorurilor pana maine…dar cred ca ati prins ideea 😀

Regia de nota 10. Sunt niste cadre superbe, niste scene fix cum si cat trebuie sa fie. Modul si perspectiva de filmare mi-au amintit un pic de La Grande Bellezza; foarte echilibrate, simetrice, delicate cu privirea spectatorului, pe romaneste.

Scenariul nu m-a impresionat. E posibil sa fiu eu defecta, nu prea stiu vreo comedie la care sa fi apreciat scenariul. Poate Nunta Muta a noastra si-or mai fi cateva, dar oricum le numar pe degete. A fost simplut, cu dialoguri saracacioase, nu a urmarit vreun mesaj, vreo idee concreta.

Coloana sonora nici ea impresionanta. Si foarte putin prezenta, din cate imi amintesc.

Costumele faine spre foarte faine. Chiar am fost curioasa – atent si corect alese.

Si cred ca l-am disecat destul, am zis obiectiv si exemplificativ ce mi-a placut si ce nu mi-a placut. Are o nota de 8.4 atat pe IMDB, cat si pe Rotten Tomatoes. Eu ii dau 7.5 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s