Only Lovers Left Alive (2013)

only_lovers_left_alive_ver3_xlgL-am vazut in octombrie si nu-mi mai amintesc toate detaliile posibile (probabil si pentru ca nu m-a impresionat) dar observ ca e pe val, asa ca merita o postare 🙂

Regizat de Jim Jarmusch, dupa scenariul scris tot de el, Only Lovers Left Alive a fost nominalizat la Palme d’Or din cadrul Festivalului de la Cannes. Criticii i-au dat o nota de 7.4 pe Rotten Tomatoes, iar pe IMDB are 7.6.

Filmul prezinta povestea de dragoste dintre 2 vampiri. Si o prezinta frumos, artistic, cu foarte mult bun-gust, din punctul meu de vedere. Pacat insa ca sunt vampiri, ori eu nu am putut niciodata sa rezonez cu ideea de filme cu vampiri. Am gustat filme cu super-eroi, cu elfi, hobbiti, vrajitori, horcruxuri, universuri paralele si alte chestii fantasy, insa ideea vampirilor mi-a parut mereu penibila si exagerata; parere nejustificata, de altfel. Ma rog, oricum nu se pune accentul pe faptul ca-s vampiri. Ceea ce conteaza in film e ca sunt impreuna de secole intregi, ca se iubesc pana la cer si inapoi si ca ar face orice unul pentru celalalt.

Rolurile principale sunt interpretate de Tilda Swinton si Tom Hiddleston. Amandoi sunt fermecatori. Intotdeauna mi-a placut Tilda Swinton, e genul de actrita careia nu-i gasesti rol care sa nu i se potriveasca si caruia sa nu-i faca fata. Cucereste cu o privire, nu se straduieste, nu forteaza nota, toate rolurile ei sunt jucate natural, c-o lejeritate pe care doamnele Hollywood-ului ar trebui s-o invidieze. Iar aici, in Only Lovers Left Alive, nu se lasa mai prejos. Abordeaza o atitudine nepamanteana. Pe bune, chiar zici ca nu e om.

Nu are cine stie ce mesaj ori substanta, nu te intoarce pe toate partile si nu iti provoaca logica sau cultura generala. E simplut din punctul asta de vedere. Dialogurile se vor a fi un strop mai rasarite, dar nu au nici ele semnificatii adanci, sunt limitate probabil de povestea in sine.

Mi-a placut enorm combinatia coloana sonora si decoruri/machiaj/costume. M-a lasat perplexa la capitolul asta. Ma uitam si ma minunam de cat de fain au putut sa aiba grija de lucrurile astea, sa le faca asa cum trebuie sa fie, sa le imbine intr-un cocktail vizual de-a dreptul artistic. Si modul in care e filmat filmul e genial. Au reusit sa ma smulga din sala pur si simplu, fara macar sa-mi au seama. E, cu certitudine, unul din cele mai bune filme pe care le-am vazut in ultima vreme in ceea ce priveste armonizarea asta a muzicii cu imaginea, decorurile, costumele etc. Pentru lucrul asta, care e intr-adevar realizat intr-o maniera artistica, ce tinde spre perfectionism, nici n-a mai contat ca nu-mi plac vampirii sau ca sunt satula pana peste cap de drame romantice. I-am dat 7.5

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s